Stress in overdrive

Wanneer wordt stress problematisch en kan die ontaarden in een burn-out? En hoe kan je gevaarlijke stress aanpakken of beter nog voorkomen? Stress, dé plaag van onze hectische en prestatiegerichte maatschappij, is een gevoel waarmee iedereen wordt geconfronteerd. En gelukkig maar, want stress is een alarmsignaal van ons lichaam waardoor we gaan reageren op een bedreiging of gevaar. Maar soms wordt de stress te groot en leidt ze tot fysieke, emotionele en mentale problemen.

 

Stress is problematisch als het te vaak aan staat. Hierdoor raken andere systemen in ons lichaam uit evenwicht. Het is dus belangrijk om er bewust van te zijn wat de werking van stress voor een invloed heeft op ons lichaam. We willen immers zo veel mogelijk in balans zijn. Bekijk hiervoor de onderstaande afbeeldingen met begeleidende tekst:

 

Stress zorgt voor een fysieke reactie. Lees deze blog voor meer informatie hierover. 

 

Als je moet rennen voor de bus gaat je hartslag omhoog, je bloedsomloop wordt versneld en wordt alles in je lichaam gereed gesteld om de prestatie te leveren. Als je eenmaal in de bus zit wordt het proces omgekeerd en keer je na een paar minuten weer terug in balans. 

Dit is hoe het stress-systeem hoort te werken en waarvoor het bedoeld is.


Je 'systeem' heeft dus hersteltijd nodig om weer in balans te komen. Is deze hersteltijd er niet of nauwelijks dan raakt je stress-systeem uit balans. 

 

Dit kan doordat je teveel hooi op je vork neemt op het werk, maar ook door piekeren, onzekerheid, trauma's en angsten. 

 

Je systeem raakt in 'overdrive' wat er voor zorgt dat andere systemen in je lichaam uit evenwicht raken.


Als je stress-systeem te lang in overdrive staat kan het zelfs zo zijn dat het mechanisme wat zorgt dat je weer in balans komt hapert. 

 

Hierdoor blijf je in de stress-stand staan.

 

Veel mensen noemen dit de sneltreinmodus aangezien ze niet meer op tussenliggende perrons kunnen uitstappen om uit te rusten en te ontspannen.


Herken je je in dit verhaal en wil je weten hoe je ervoor kan zorgen dat je meer in balans kan komen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan via de contact pagina.