Informatie over sensorische integratie:

Overprikkelingsklachten komen steeds vaker voor. De klachten kunnen zijn ontstaan door overbelasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld bij langdurige stress, of door Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of een COVID infectie. Vaak zorgen deze klachten ervoor dat we de verbinding met onszelf en onze omgeving kwijtraken, doordat we niet goed meer in staat zijn om onze dagelijkse activiteiten uit te voeren.

 

De behandeling van overprikkelingsklachten wordt Sensorische Integratie (SI) genoemd. Sensorische Integratie is het proces waarbij zintuigelijke prikkels en prikkels uit ons lichaam worden opgenomen en op elkaar worden afgestemd. 

 

Zintuigelijke prikkels:

  • Zien, horen, tasten, smaak/reuk
  • De zintuigen werken 24 uur per dag

 

Prikkels uit het lichaam:

  • Informatie uit het evenwichtsorgaan
  • Informatie uit spieren, botten, gewrichten en pezen


Door verschillende redenen kan het proces van Sensorische Integratie verstoord zijn. Zowel de zintuigelijke als lichamelijke prikkels staan dan minder goed op elkaar afgestemd. Hierdoor kan je verschillende klachten ervaren, zoals:

  • Duizeligheid of misselijkheid als je je hoofd beweegt
  • Last van licht en / of geluid
  • Stoten en struikelen

Hierdoor kan je minder goed activiteiten uitvoeren, zoals autorijden, op visite gaan, het volgen van vergaderingen of lezen en schrijven.


De behandeling:

In de behandeling wordt er gekeken naar de oorzaak van waar de klachten vandaan komen. Vervolgens wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt zowel gekeken naar belasting en belastbaarheid en oefeningen die jou helpen om de SI te optimaliseren:

  • Belasting en belastbaarheid: de ergotherapeut kijkt met je hoe jij jouw dag indeelt en hoe zwaar activiteiten kunnen wegen. De vragen hoe?, wie?, wat?, waar? en wanneer? staan hierbij centraal. Hoe meer inzicht je krijgt in jouw energiemanagement hoe beter je vat krijgt op je klachten. Anders gezegd hoe meer energie je hebt des te beter je invloed kan uitoefenen op jouw kwaliteit van leven.
  • SI oefeningen: daarnaast krijg je oefeningen mee voor thuis. Deze oefeningen zijn gericht op het herstellen van de balans binnen de Sensorische Integratie en worden gewenningsoefeningen genoemd. Deze oefeningen voer je dagelijks uit en worden natuurlijk eerst met jou geoefend in de praktijk.

Stapsgewijs wordt je meegenomen in het herstelproces. Wil je je aanmelden voor een intake of heb je vragen over de behandeling? neem dan contact op via deze website.