Denken gaat vaak snel en onbewust. We denken eigenlijk de hele dag door, zonder dat we deze ‘gedachten’ bewust opmerken. Toch hebben deze onbewuste gedachten een sterke invloed op ons gevoelsleven. Vaak wordt ons gevoel bepaald door herinneringen van vroeger, fantasieën, en door opvattingen over bepaalde dingen. Ook je zelfbeeld is van invloed op je cognities. Wanneer je veel negatieve gedachten hebt, kun je gebeurtenissen in je leven negatief gaan interpreteren. Wanneer je bijvoorbeeld...
Veel mensen die beperkt worden door chronische pijn- en/of vermoeidheidsklachten ervaren concentratiebeperkingen. Pijn kan bijvoorbeeld veel aandacht opslokken en een laag energieniveau beperkt de capaciteit van je brein. Het is dus belangrijk om van deze aspecten bewust te zijn wil je jouw concentratievermogen verbeteren. Hieronder staan de 4 concentratielekken weergegeven: Te weinig prikkels: Ons brein is gebouwd om optimaal benut te worden. Als het brein niet genoeg geprikkeld wordt,...

Er zijn twee groepen te onderscheiden die meer risico lopen om pijn- en vermoeidheidsklachten te genereren. Dit zijn mensen die perfectionistisch zijn en zorgdragers. In deze blog wordt uitgelegd waarom dit zo is.
Pijn kan, naast de waarschuwende functie, meerdere functies hebben. Naast deze functies heeft pijn veel invloed op ons gedrag en kan gedrag van invloed zijn op onze pijn. In deze blog meer informatie over de verschillende functies van pijn.

De belangrijkste stap om meer in het hier en nu te leven is dat je er bewust van wordt dat je al in het hier en nu leeft. De vraag is juist: hoe ga jij er mee om?